Normal_chirurgie_operatiekamer

Als enige ziekenhuis in de Benelux maakt het Maastricht UMC sinds kort gebruik van een robot voor de uitvoering van hartkatheterisaties. Deze robot maakt het voor de cardioloog gemakkelijker om mensen met een hartritmestoornis te behandelen. Dit meldt Maastricht UMC.

De robot, die de naam Sensei-robot draagt, halveert de tijd van de ingreep en zorgt ervoor dat het risico op een vervolgingreep kleiner wordt. Jaarlijks krijgen ongeveer 150.00 mensen te maken met de hartritmestoornis boezemfibrilleren. Bij deze stoornis wordt vaak een ablatie toegepast, welke ervoor zorgt dat het hart weer normaal functioneert. De cardioloog brengt via een katheter littekens aan op de plek van verstoring en herstelt zo de geleiding van prikkels. Zo'n ingreep kost normaal gesproken ongeveer vier tot vijf uur, de robot brengt dat terug naar twee à tweeënhalf uur.

“Waar je normaal één tot twee ablaties per dag uitvoert, kun je er nu drie doen. En omdat de aangebrachte littekens kwalitatief beter zijn, zal de kans op terugkeer van de ritmestoornis kleiner worden”, licht cardioloog Laurent Pison toe.

Pison heeft ervaring met de robot. Waar de cardioloog normaal gesproken ter bescherming tegen de straling in een loden schort naast het bed staat, wordt de robot vanaf een afstand bestuurd in een stralingsvrije kamer. “De bewegingsvrijheid is vele malen groter. De tip waar je de littekens op het hart mee aanbrengt, kan 360 graden draaien. Zodoende kunnen complexere ablaties worden uitgevoerd, omdat je op plekken in het hart kunt komen die voorheen moeilijk bereikbaar waren”, aldus Pison. 

©Nationale Zorggids