Normal_dotteren

Mensen die last hebben van etalagebenen, acute pijn door vernauwde slagaders in de benen, gaan te snel naar het ziekenhuis voor een dotterbehandeling. Deze behandeling biedt vaak slechts tijdelijke verlichting en kost onnodig geld. Dit meldt Trouw.

Uit onderzoek van Lindy Gommans, arts-onderzoeker van het Catharine Ziekenhuis in Eindhoven blijkt dat looptherapie vaak minstens zo effectief is als dotteren. Looptherapie is zes keer goedkoper dan een dotterbehandeling en pakt de oorzaak van de pijn aan. “Wie zich alleen laat dotteren, zonder zijn leefstijl te behandelen, loopt bovendien grote kans op een vernauwing op een ander plek, en dus een nieuwe ingreep”, zegt Gommans. Volgens haar wordt met alleen een operatie de oorzaak niet aangepakt. Toch zijn er jaarlijks zo'n 6.000 patiënten die een dotterbehandeling ondergaan.

Ron Balm is hoogleraar in het AMC en voorzitter van de vereniging van vaatchirurgen. Volgens hem verwijzen specialisten steeds vaker naar fysiotherapeuten. Maar er zijn veel patiënten die schrikken van het bedrag voor de eigen bijdrage, want de looptherapie wordt vaak niet vergoed. Wie niet aanvullende verzekerd is, betaalt de eerste twintig trainingen zelf. “Zeker de patiënten die toch al niet veel verdienen. Deze behandeling in het basispakket opnemen, zou zeer effectief zijn en kosten besparen.”

Overigens blijkt uit recent onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat dotteren in combinatie met looptherapie waarschijnlijk het meest effectief is.

©Nationale Zorggids