Normal_umcg_hoofdingang_groningen_joost_wessels

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar het syndroom van Sjögren. In totaal is 240.000 euro ter beschikking gesteld door het Reumafonds. Dit meldt Nu.nl.

In het onderzoek van het UMCG worden speekselklieren van patiënten geïsoleerd en via een kweeksysteem tot mini-speekselklieren worden uitgegroeid. Onderzoekers hopen met dit nieuwe weefsel meer inzicht te krijgen in het ontstaan en het verloop van de ziekte.

Naast het isoleren van speekselklieren van Sjögren-patiënten, wordt ook weefsel afgenomen bij gezonde mensen. Het team gaat onderzoeken of deze stamcellen langer in leven blijven als die van patiënten met Sjögren, en of de zieke cellen vervangen kunnen worden door gezonde stamcellen.

Het syndroom van Sjögren is auto-immuunziekte die voorkomt bij 1 op de 100 mensen. Het veroorzaakt ontstoken klieren, bijvoorbeeld rond de ogen of de speekselklieren. De ziekte kan zelfs doordringen tot de organen en zenuwen. Patiënten hebben veelal last van droge ogen en mond, vermoeidheid en gewrichtspijn. Het is na reumatoïde artritis de meestvoorkomende auto-immuunziekte.

© Nationale Zorggids