Logo_logo_inspectie_szw.svg

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft eind 2014 en begin 2015 in de sector zorg en welzijn een aantal instellingen geïnspecteerd. De inspecties zijn uitgevoerd in ziekenhuizen en organisaties in de sector Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening zoals opvanghuizen en asielzoekerscentra. Daarbij ging het om de aanpak van werkdruk en agressie en geweld, bij ziekenhuizen ook om veilige naaldsystemen en werktijden van arts-assistenten. Dit meldt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Inspectie SZW inspecteerde bij instellingen waar zij eerder overtredingen constateerde of waar op basis van risicoanalyse een verhoogde kans op overtredingen is. Hoewel over de hele linie een verbetering zichtbaar is, is wel duidelijk dat de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting (werkdruk, agressie en geweld) nog veel aandacht vraagt de komende tijd. Te meer omdat door de veranderingen in de sector de zorgzwaarte toeneemt. 

Aanpak van agressie en geweld tegen medewerkers staat hoog op de agenda bij ziekenhuizen. Toch blijkt dat bij driekwart van de geïnspecteerde ziekenhuizen deze aanpak nog tekortschiet. Het gaat dan om zaken als onvoldoende voorlichting en training of het ontbreken van een goede analyse van incidenten. Ook komt men niet altijd toe aan het evalueren van het beleid en de maatregelen tegen agressie en geweld. De opvang en nazorg van medewerkers was bij de meeste ziekenhuizen in orde. Bij de aanpak van werkdruk liet ruim de helft van de ziekenhuizen die de Inspectie SZW onderzocht tekortkomingen zien. Daarbij ging het vooral om een gebrekkig plan van aanpak, onvoldoende maatregelen tegen werkdruk en het ontbreken van een evaluatie van de aanpak.

De Inspectie onderzocht de ziekenhuizen ook op werken met veilige naaldsystemen. Werkgevers zijn verplicht maatregelen te nemen om prikaccidenten met mogelijk besmette naalden te voorkomen. Daarbij gaat het onder meer om naaldsystemen met ingebouwd veiligheidsmechanisme en veilige containers om gebruikte naalden af te voeren. Van de onderzochte ziekenhuizen maakt één op de vier hier nog onvoldoende gebruik van.

© Nationale Zorggids