Normal_slapen_vrouw

Ruim zestig procent van de Nederlanders heeft een slaapprobleem. De meest voorkomende problemen zijn snurken, zweten en slapeloosheid. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope. 

Naast snurken, zweten en slapeloosheid slapen drie op de tien samenwonenden slechter door de slaapproblemen van de partner. De helft van Nederland slaapt niet in één keer door, met name door nachtelijk toiletbezoek. Daarnaast ligt drie kwart van de Nederlanders weleens wakker van zorgen over werk, geld, de partner en de kinderen. Ook geluidsoverlast van de buren speelt een rol.
 
Drie op de tien Nederlanders gaan vrijwel iedere dag direct slapen. Nog eens drie op de tien zijn eerst nog met de telefoon in de weer. Andere activiteiten voor het slapen gaan zijn lezen, tv kijken en praten. Als Nederlanders daadwerkelijk gaan slapen valt 5 procent direct in slaap. Eén op de vijf doet er langer dan een half uur over om in slaap te vallen. Een op de acht Nederlanders gebruikt weleens slaappillen om in slaap te komen. 
 
Bijna zes op de tien Nederlanders gaan vrijwel elke dag op een vaste tijd naar bed. Een derde gaat ook op dezelfde tijd naar bed als men de volgende dag geen verplichting heeft. De rest ligt dan gemiddeld een uur later in bed. De favoriete bedtijd is tussen half elf en elf uur. Voor vier op de tien gaat de wekker dagelijks vóór zeven uur. Nog eens vier op de tien gaan er tussen zeven en acht uur uit. 
 
© Nationale Zorggids