Normal_ambulances

De drie regionale ambulancevoorzieningen (RAV’en) in Groningen, Drenthe en Friesland hebben besloten af te wijken van de landelijke richtlijnen bij calamiteiten. Het lukt de RAV’en namelijk niet om op tijd honderd ambulances bij een calamiteit te krijgen, zo bleek uit een proef. Dat meldt Skipr. 

Volgens landelijke richtlijnen moeten er binnen twee uur honderd ambulances op de plaats van de calamiteit zijn om zo snel en zo veel mogelijk slachtoffers naar ziekenhuizen te brengen. De organisatie hiervoor is sinds gisteren overgegaan naar de Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB).

Naarmate ziekenhuizen vol zitten, moeten ambulances steeds verder rijden om een ander ziekenhuis te bereiken. "Het is een groot gebied waarover ziekenhuizen verspreid zijn in onze regio, dus het duurt lang voordat een ambulance er is”, zegt Hank Prinsen van UMCG Ambulancezorg. Daar komt bij dat in het noorden minder ziekenhuizen zitten dan in andere delen van het land. Om deze redden hebben de noordelijke RAV’en de test niet gehaald.

De betrokken RAV’en hebben daarom besloten af te wijken van de landelijke richtlijnen. Mocht er een calamiteit plaatsvinden, dan zullen ze eerder opschalen en ze willen zorgen voor een grotere behandelcapaciteit op de plaats van het incident. Bovendien zijn er meer ambulances nodig. Om meer mensen ter plekke te behandelen is er een autobus aangeschaft die omgebouwd wordt tot mobiel behandelcentrum.

De ambulancediensten denken in de loop van 2016 de zaken op orde te hebben.

© Nationale Zorggids