Normal_logo-34

De 'militaire' verhuisoperatie van Medisch Spectrum Twente (MST) naar het nieuwe ziekenhuis aan het Koningsplein, midden in het centrum van Enschede, is afgerond. In drie dagen werd een compleet ziekenhuis verhuisd, meldt het ziekenhuis.

Nadat de poliklinieken vrijdag al waren verhuisd, stonden zaterdag de patiënten op het verhuisprogramma. Zaterdagochtend 7.00 uur stipt werd volgens planning de eerste patiënt veilig overgebracht van het oude ziekenhuis naar de eenpersoonskamer in het nieuwe ziekenhuis. De laatste patiënt arriveerde om 16.40 uur. In totaal zijn tweehondervijftig patiënten volgens een goed voorbereid draaiboek verhuisd. De patiëntverhuizing is daarmee voorspoedig verlopen. Bezoekers hebben hun verhuisde naaste inmiddels weer kunnen opzoeken. Ook hebben de eerste operaties op de unieke Hotfloor van MST al plaatsgevonden.

Programmadirecteur Nieuwbouw, Mariska de Groot: "Wij kijken met voldoening terug op de geslaagde verhuizing van onze patiënten vandaag. De voorbereiding van de verhuizing en ingebruikname heeft het beste in onze medewerkers naar boven gebracht. Wij werken nu hard door om onze poliklinische patiënten maandag te ontvangen."

De verhuizing van de patiënten is precies volgens het geplande schema verlopen: elke twee minuten verhuisde een patiënt van de oude kamer naar het nieuwe ziekenhuis aan het Koningsplein. Als eerste waren de patiënten van de locatie Ariënsplein aan de beurt. Zij werden verplaatst via de 500 meter lange loop- en fietsbrug, die de twee locaties van MST al jarenlang verbindt. Aan het einde van de ochtend werden de patiënten van locatie Haaksbergerstraat verhuisd. Van begin tot eind was er medische begeleiding aanwezig, afgestemd op de gezondheid van de individuele patiënt. 

Vanwege de verhuizing was extra personeel aanwezig. Zo werden er dubbele diensten gedraaid, om op de oude én nieuwe locatie patiënten goed te begeleiden en hen veilig over te brengen naar hun nieuwe, eigen kamer. Het afscheid van het oude ziekenhuis maakte sommige medewerkers weemoedig. Er zijn veel medewerkers die al decennia werken bij MST. Een van de verpleegkundigen: "Ik werk al meer dan 30 jaar bij MST, ik ben hier zelfs geboren. Het afscheid nemen maakt me emotioneel, ook al ga ik werken in een fantastisch nieuw gebouw dat fijner is voor de patiënten, maar ook voor ons." 

©Nationale Zorggids