Normal_pil_medicijnen

Sinds bekend is dat er een tekort dreigt aan een medicijn voor schildklierpatiënten, is er een run op apotheken om het geneesmiddel in handen te krijgen. Apothekerskoepel KNMP geeft aan dat er nog genoeg voorraad is, maar dat kan mogelijk veranderen als patiënten doorgaan met het massaal inslaan van de tabletten. Dat meldt de NOS. 

Woensdag werd bekendgemaakt dat het Nederlandse schildkliermedicijn Thyrax Duotab voorlopig door productieproblemen niet meer beschikbaar is. Door de problemen bij Aspen moeten honderdduizenden mensen met schildklierproblemen overstappen op een ander medicijn. Diverse patiëntenorganisaties reageerden woensdag al geschokt op het bericht. Patiënten maken zich zorgen over de gevolgen hiervan. Voor de patiënten die moeten overstappen geldt dat een ander medicijn flinke lichamelijke en psychische klachten kan veroorzaken. 

Thyrax Duotab is een middel dat door ongeveer 350.000 Nederlanders wordt geslikt. "We snappen de bezorgdheid en verontwaardiging heel goed”, zegt directeur Léon Tinke van de KNMP. Hij beweert dat sommige patiënten zich agressief uiten bij de apothekersbalie. "Ook de apothekers zijn hierdoor overvallen. Het zou beter zijn geweest als Aspen eerder openheid van zaken had gegeven."  

© Nationale Zorggids