Normal_copyright_stockfreeimages_hand_medicijnen_pillen_medicatie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de plotselinge leveringsstop van het medicijn Thyrax door het farmaceutische bedrijf Aspen. Woensdag werd bekend dat door productieproblemen de medicatie na 1 februari 2016 niet meer geleverd kan worden. De inspectie onderzoekt vooral of Aspen genoeg heeft gedaan om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Dat meldt de NOS. 

Door leveringsproblemen die ontstaan door de verhuizing van de productie bij Aspen moeten honderdduizenden mensen met schildklierproblemen overstappen op een ander medicijn. Diverse patiëntenorganisaties reageerden woensdag al geschokt op het bericht. Patiënten maken zich zorgen over de gevolgen hiervan. Voor de patiënten die moeten overstappen geldt dat een ander medicijn flinke lichamelijke en psychische klachten kan veroorzaken. Thyrax Duotab is een middel dat door ongeveer 350.000 Nederlanders wordt geslikt.

Mocht de producent volgens de Inspectie in gebreke blijven, dan overtreedt het de geneesmiddelenwet. Welke straf daar op staat, kan de inspectie nog niet zeggen. Minister Schippers van Volksgezondheid zegt dat bedrijven goed moeten omgaan met de belangen van patiënten. "Een bedrijf moet heel zorgvuldig nadenken over het verplaatsen van productie en over de voorraden, zeker bij deze patiënten. Of dat gebeurd is weet ik niet, de inspectie onderzoekt dat nu."

Sinds bekend is dat er een tekort dreigt aan een medicijn voor schildklierpatiënten, is er een run op apotheken om het geneesmiddel in handen te krijgen. Apothekerskoepel KNMP geeft aan dat er nog genoeg voorraad is, maar dat kan mogelijk veranderen als patiënten doorgaan met het massaal inslaan van de tabletten.

© Nationale Zorggids