Normal_transfusie_bloed

Steeds meer jongeren hebben de afgelopen jaren de weg naar de bloedbank gevonden. Het aantal bloeddonoren in de leeftijdsgroep 20 tot 35 jaar is gestegen van 25 procent in 2009 naar bijna 33 procent in het afgelopen jaar. Dit meldt Skipr. 

De stijging van jonge bloeddonoren blijkt uit gegevens van Stichting Sanquin Bloedvoorziening, de landelijke leverancier van bloedproducten in Nederland. Volgens de stichting zijn er op dit moment in ons land 360.000 bloeddonoren.

Volgens Robert Heckert van Sanquin was het collectieve bewustzijn van bloed doneren een beetje van onze radar verdwenen. Het is dan ook een positieve ontwikkeling dat meer jonge mensen hun bloed geven in een van de locaties van Sanquin.

Vanaf 35 jaar is er juist een afname zichtbaar in de afgelopen jaren. In de twee leeftijdsgroepen, 35 tot 50 jaar en 50 tot 65 jaar, is een kleine krimp te zien. In deze groepen gaat het gemiddeld om vier procent afname tussen 2009 en 2015. Dit is lager dan het landelijke gemiddelde, dat op acht procent ligt.

In Nederland verzorgt Sanquin de bloedvoorziening. Naast bloeddonaties houdt de stichting zich ook bezig met onderzoek om ziekenhuizen en behandelaren te ondersteunen.

© Nationale Zorggids