Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Ernstig zieke patiënten willen vaak hun laatste levensfase thuis doorbrengen. Een deel van de patiënten heeft specialistische palliatieve zorg nodig als de problemen complex worden. Of deze zorg via 'telezorg' of videoconsultatie kan worden gegeven, is onderzocht door een onderzoeker van het Radboudumc. Dit meldt het ziekenhuis.

Jelle van Gurp, onderzoeker bij de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het Radboudumc, heeft onderzocht in hoeverre dit mogelijk is. Het gaat om een situatie waarbij de thuis verblijvende patiënt via een tablet of computer contact kan maken met zijn huisarts en een aan het ziekenhuis verbonden palliatieve zorgspecialist. De nadruk van zijn onderzoek ligt op het contact tussen de patiënt, zijn naaste(n) en de palliatieve zorgspecialist.

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek spitste zich toe op de effecten van het technologische, audiovisuele netwerk dat nodig is voor de communicatie. “Door de exclusieve digitale verbondenheid maakt het geconcentreerde, toegespitste aandacht tussen patiënt en zorgprofessional mogelijk”, aldus Van Gurp. Hoewel de techniek voor specialisten remmend werkt om pijnlijke kwesties aan te kaarten, lijken patiënten juist bereidwilliger om hun hart te luchten.

Met teleconsultatie is echter niet goed een diagnose te stellen. De palliatieve professionals zien wel de algemene beelden, maar ze missen de kleine, essentiële details die belangrijk zijn voor zo’n goede diagnose. 
 
Over het algemeen lijkt teleconsultatie voor patiënten die thuis willen sterven bij te dragen aan een geïntegreerde palliatieve zorg. Het maakt een warme en vaak intieme vorm van zorg mogelijk, kan de patiënt-huisarts relatie ondersteunen en zorgt ervoor dat specialistische palliatieve zorg vanuit het ziekenhuis laagdrempelig beschikbaar blijft.

© Nationale Zorggids