Normal_copyright_stockfreeimages_hand_medicijnen_pillen_medicatie

Voor Nederlandse apothekers is het toch mogelijk om het schildkliermedicijn Thyrax Duotab te bestellen. Zij zijn deze week via een mailing door importeur Orly op de hoogte gebracht. Het middel komt uit Portugal, waar fabrikant Aspen ook een fabriek heeft. Dat meldt de NOS. 

De prijs van het middel is via deze U-bocht echter negen keer zo hoog als de prijs van het Nederlandse middel. De Portugese pil is volgens de KNMP vanaf 29 januari leverbaar. De branche-organisatie van apothekers benadrukt dat de voorraad uit Portugal niet toereikend zal zijn om alle patiënten in Nederland te helpen. "Dus mensen zullen uiteindelijk toch moeten overstappen op een vergelijkbaar middel", aldus een woordvoerder.

Woensdag werd bekendgemaakt dat het schildkliermedicijn Thyrax Duotab voorlopig door productieproblemen bij het farmaceutische concern Aspen niet meer beschikbaar is. Patiënten maken zich zorgen over de gevolgen hiervan. Voor de patiënten die moeten overstappen geldt dat een ander medicijn flinke lichamelijke en psychische klachten kan veroorzaken. 

Thyrax Duotab is een middel dat door ongeveer 350.000 Nederlanders wordt geslikt.

© Nationale Zorggids