Normal_digitaal

Gisteren kwam naar buiten dat patiëntgegevens van twee Nederlandse ziekenhuizen toegankelijk waren voor iedereen. In totaal lagen ruim 200.000 patiëntenbestanden met vertrouwelijke gegevens op straat, waarvan het grootste deel van Belgische ziekenhuizen. Ook zijn het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop getroffen door de lek. De datalek is inmiddels verholpen. Dat meldt Max Vandaag. 

Bij de Nederlandse ziekenhuizen was het aantal openbare bestanden aanzienlijk lager dan in de Belgische ziekenhuizen. Toch waren 109 bestanden van het CWZ en 5.625 van het Sint Anna Ziekenhuis via een openbare internetlink te zien. Tot vorige week gebruikte het Belgische scanbedrijf iGuana een onbeschermde internetlink om medische gegevens met ziekenhuizen uit te wisselen. Meldpunt! wees hen op de lek waarna het bedrijf de link afschermde. 

Om ruimte en kosten te besparen laten ziekenhuizen hun ziekenhuisarchief inscannen. Patiëntgegevens worden zo tevens toegankelijker voor artsen. Vaak gaan deze opdrachten naar het bedrijf met de laagste prijs. Nu blijkt uit onderzoek van Meldpunt! dat de scanbedrijven die dit voor zo'n lage prijs kunnen uitvoeren gebruikmaken van sociale werkplaatsen en zelfs gevangenissen. Zo zijn dossiers van het Isala ziekenhuis in Zwolle  en het Amphia Ziekenhuis in Breda bewerkt door Belgische gevangenen.

Het is dramatisch en onvoorstelbaar dat deze gegevens via een scanbedrijf uitgelekt konden worden, vindt bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg Jan Klein. “Hiermee is de privacy van de patiënt op een ontoelaatbare manier geschaad.” De Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst verbieden het om onbevoegden inzage te geven in medisch vertrouwelijke dossiers. Digitalisering mag alleen uitgevoerd worden door gecertificeerde bedrijven met vooraf gescreende medewerkers die een geheimhoudingsverklaring hebben getekend.

©Nationale Zorggids