Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

De laagste dosering van het schildkliermedicijn Thyrax is bijna niet meer verkrijgbaar, de voorraad raakt op. De laatste tabletten worden op dit moment uitgedeeld aan apotheken. Dat betekent dat de apotheken in de loop van volgende week geen tabletten van 0,025 mg meer kunnen leveren, meldt de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers KNMP.

De KNMP zegt dat de extra voorraden van een alternatief uit Frankrijk niet eerder dan medio volgende week bij de apotheken aankomen. Patiënten zijn nu genoodzaakt om over te stappen naar een alternatief medicijn. Volgens directeur van de KNMP, Léon Tinke, wordt het de komende dagen spannend. “Veel patiënten moeten nu gedwongen overstappen op andere medicatie, met mogelijk zeer vervelende complicaties. Daarbij is het überhaupt de vraag of rond het weekend nog voldoende medicijnen in de lage dosering leverbaar zijn voor schildklierpatiënten.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft toestemming gegeven om de Franse verpakking Euthyrox tijdelijk aan Nederlandse patiënten verstrekken. Het medicijn wordt door alle zorgverzekeraars vergoed.

©Nationale Zorggids