Normal_dna-148807_640

Met de nieuwe dna-databank worden gegevens van kankerpatiënten uit heel Nederland opgeslagen. Zo kunnen medicijnen beter afgestemd worden op de specifieke kenmerken van een tumor. Dat meldt het Parool. 

Maandag opende de databank op het Science Park in Amsterdam. Hiermee hopen artsen en wetenschappers grote stappen te maken in de zoektocht naar het meest geschikte medicijn dat bij de juiste persoon hoort. Veel kankerpatiënten krijgen nu nog dezelfde behandeling. Echter is het soms beter om een medicijn af te stemmen op de kenmerken van een tumor. De kans dat een behandeling beter aanslaat is dan groter en de bijwerkingen zijn minder. Daarnaast scheelt het overheden en zorgverzekeraars onnodige uitgaven aan minder effectieve medicijnen.

Het Science park dient niet alleen als verzamelpunt voor data, maar zorgaanbieders kunnen ook stukjes tumor met anonieme gegevens ernaar toe sturen voor een dna-analyse. De uitslagen van de analyse gaan terug naar de behandelend arts die vervolgens met deze informatie een gerichtere keuze kan maken voor een behandelmethode. De analyse maakt ook duidelijk welke dna-veranderingen er voor zorgen dat tumoren groeien. Dat deze informatie ter beschikking komt, is een grote stap in het kankeronderzoek.

“Door alle medische informatie over individuele kankerpatiënten bijeen te brengen, ontstaat kennis die alle toekomstige patiënten unieke kansen op een betere behandeling biedt”, zegt Emile Voest, oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek en één van de initiatiefnemers voor het oprichten van de databank.   


©Nationale Zorggids