Normal_waterkant_seen_from_suriname_river

Een Nederlandse toerist is in Suriname overleden nadat hij het zikavirus had opgelopen. De afgelopen twee maanden zijn tevens drie Surinamers overleden, allen geïnfecteerd met het zikavirus. Wetenschappers zoeken uit of het virus inderdaad de doodsoorzaak is bij de mannen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Voor hun besmetting hadden de patiënten al last van verscheidene klachten, maar hun overlijden kwam toch onverwacht en gebeurde vrij snel nadat ze het virus hadden opgelopen. Dat zegt het hoofd van het laboratorium in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, John Codrington. “Geen van hen was terminaal. Denk eerder aan klachten als suikerziekte.”

Het virus werd tot op heden niet in verband gebracht met de dood. Vooralsnog leek het alleen gevaarlijk voor ongeboren kinderen, zij kunnen een hersenbeschadiging oplopen. De onderzoekers denken nu dat het zika tot de dood kan leiden. Voordat zij hierover uitspraken kunnen doen, moeten ze onderzoeken of het virus daadwerkelijk de doodsoorzaak is of dat het slechts de bestaande klachten verergert. Onderzoekers van het Erasmus MC zijn inmiddels naar Suriname afgereisd om het ziekenhuis te ondersteunen bij het onderzoek. 

©Nationale Zorggids