Normal_hartstichting

De Hartstichting investeert zes miljoen euro in nieuw onderzoek naar een betere behandeling van beroerte. Het doel is dat meer patiënten overleven en goed herstellen na een herseninfarct of hersenbloeding. De Hartstichting geeft hiermee gehoor aan de wens van patiënten, artsen en wetenschappers om de acute behandeling van beroerte te verbeteren. Dat meldt de Hartstichting. 

Beroerte (verzamelnaam voor herseninfarct en hersenbloeding) is een van de dodelijkste hart- en vaatziekten. Elk jaar overlijden hier ruim negenduizend mensen aan. Patiënten die het wel overleven, houden vaak blijvende klachten, zoals verlamming of problemen met praten. De afgelopen decennia zijn een aantal behandelingen ontwikkeld, maar die zijn lang niet altijd succesvol. “Met dit nieuwe onderzoek willen we zorgen dat meer patiënten een beroerte overleven, en na afloop weer zelfstandig door het leven kunnen”, stelt een van de onderzoeksleiders, prof. Diederik Dippel. “We willen de behandeling van zowel herseninfarcten als hersenbloedingen sterk verbeteren.”

De onderzoekers bouwen voort op het eerdere, succesvolle onderzoek ‘MR CLEAN’, mede gesteund door de Hartstichting. Daaruit bleek dat het weghalen van het stolsel met een katheter succesvol kan zijn bij een herseninfarct. “Dit weghalen van het stolsel werkt nu bij een beperkte groep, maar we willen deze nieuwe methode verbeteren en voor veel meer patiënten toepasbaar maken,” licht Dippel toe.

De Hartstichting is initiatiefnemer en grootste investeerder van dit nieuwe onderzoek. Daarnaast steken meerdere UMC’s, biomedische bedrijven en de Hersenstichting er geld in. “Wij kijken uit naar de uitkomsten van deze studie. De eerste studie bracht belangrijke, nieuwe inzichten aan het licht. We weten bijvoorbeeld dat patiënten met een ernstig herseninfarct beter en sneller herstellen als je het afgesloten bloedvat snel weer openmaakt met een katheter. Ze hebben minder hersenschade, minder neurologische klachten en functioneren beter in het dagelijks leven. Dit onderzoek zal ertoe leiden dat de behandeling voor patiënten na een beroerte verder kan worden verbeterd. Dat proces kan niet snel genoeg gaan.”

©Nationale Zorggids