Logo_aed-hart-hartaanval

In Nederland hangen tussen de 60.000 en 80.000 AED's in winkelgebieden, steden en dorpen. Deze kastjes met apparatuur zijn van levensbelang om iemand met een hartaanval zo goed en zo snel mogelijk te helpen. Toch blijken de AED's slecht onderhouden te zijn waardoor ze niet werken, of zijn ze niet zichtbaar vanaf de weg. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het kan grote gevolgen hebben wanneer een AED niet of niet goed werkt, of niet gevonden kan worden in het geval van een hartaanval. Volgens de Hartstichting krijgen iedere week 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Snel optreden en het gebruik van een AED kan in zo'n geval iemands leven redden.

Het onderhoud van AED's is tot op heden niet goed geregeld. Niemand is verplicht om de kastjes en de apparatuur te onderhouden, en dat kan er voor zorgen dat een AED niet naar behoren werkt in het geval van een noodsituatie. Merisol, een van de leveranciers, vindt dat er betere regels moeten komen. “Vooral het onderhoud is een probleem. De regels zijn vaag. Alleen als er problemen zijn, dan moet dat bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden gemeld.”

Een Kamermeerderheid wil dat minister Schippers van Volksgezondheid stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat de apparaten goed werken, onderhouden worden en op een zichtbare plek hangen. Op de website www.aed4.eu is op een kaart te zien waar AED's hangen.

© Nationale Zorggids