Normal_longfonds_logo

Ronald de Boer, Giel Beelen, Annette Gerritsen en vele andere bekende - en onbekende - Nederlanders dagen iedereen uit om zo lang mogelijk de adem in te houden voor een doorbraak in longonderzoek. En dat is hard nodig, want elk jaar overlijden nu nog meer dan 6.000 mensen in ons land omdat hun longen niet meer werken. Met de actie wil het Longfonds mensen met gezonde longen laten ervaren hoe het voelt om naar adem te snakken en geld ophalen om baanbrekend onderzoek naar longreparatie te versnellen. Dit meldt het Longfonds.

Gisteren startte de nationale TV- en online campagne van het Longfonds, waarin diverse bekende Nederlanders hun adem inhouden. Met de actie 'Hoe lang hou jij je adem in voor longonderzoek?' wil het Longfonds geld ophalen en tegelijk mensen met gezonde longen laten ervaren hoe het voelt om echt naar adem te snakken. Mensen die mee willen doen, kunnen op longfonds.nl een filmpje opnemen waarin ze hun adem inhouden, hun vrienden uitdagen en hun seconden doneren. Elke seconde is 10 cent waard. Er is minimaal 300.000 euro nodig om het onderzoek mogelijk te maken.

Dr. Reinoud Gosens van de Rijksuniversiteit Groningen is op dit moment bezig met baanbrekend onderzoek naar longweefselherstel. Daarvoor werkt hij samen met collega's in Leiden en München, om zo sneller tot resultaten te komen. Gosens: “Bij een wondje op je hand, repareert het lichaam zichzelf. Maar bij de ongeneeslijke longziekte COPD herstelt de long niet uit zichzelf. Daarom willen we een manier vinden om de lichaamseigen reparatie 'aan' te zetten. Ik geloof dat het in de toekomst mogelijk is om zieke longen te herstellen. Met een extra zetje kunnen we weer nieuw onderzoek doen. Zo komt het herstel van longziekten weer een stap dichterbij.”

De wetenschappers gingen vorig jaar van start met onderzoek om zogenaamde 'groeifactoren' in kapot longweefsel aan de praat te krijgen. Gosens: “We hebben nu meer inzicht in de mechanismen waarmee de groeifactoren het herstel van longweefsel verhogen. Eén medicijn blijkt bijzonder kansrijk, de zogeheten 'GSK3 inhibitoren', die kunnen zorgen voor een activatie van de groeifactoren. De volgende stap is dat we dit medicijn testen op nagebouwde longmodellen. Het afgelopen jaar bouwden we succesvol een stukje long na.”

©Nationale Zorggids