Normal_mandje_eten

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat het voedsel in Europa gezonder moet worden. Met minder vet, minder zout en minder suiker in het voedsel is dat te bereiken. Het is volgens Schippers tijd om een actieplan te maken. Dit zal gebeuren tijdens een speciale Europese conferentie, meldt RTL Nieuws.

Tijdens de conferentie komen organisaties, overheden en fabrikanten samen om te praten over het voedselprobleem in Europa met als doel Europese supermarkten gezonder te maken. Het is voor het eerst dat er op grootschalig niveau een dergelijke conferentie plaatsvindt. Na afloop moeten er afspraken zijn gemaakt over de verlaging van zout, onverzadigde vetten en toegevoegde suikers. “Laten we kijken of we met elkaar afspraken kunnen maken, met de industrie en met diegenen die het eten in onze kantines en op onze scholen verzorgen, om te kijken of we van elkaar kunnen leren en hoe we vrijwillig dat zout en die ongezonde vetten kunnen verlagen”, zegt Schippers.

De minister vindt het hard nodig om de problemen op Europees niveau aan te pakken. De helft van de Europeanen heeft op dit moment overgewicht. Meer dan 9 procent heeft diabetes en een derde van de diabetes-sterfgevallen heeft als oorzaak ongezond eten. Aan het eind van de conferentie moet er een roadmap klaar zijn waarop staat hoe problemen aangepakt worden en op welke termijn. Niet alleen zorgt het voor een gezonder Europa, ook zorgt het voor een betere samenwerking in Europa. Schippers hoopt dat als de Europese industrie gezond eten lekker kan maken, dan is dat een concurrentievoordeel ten opzichte van de rest van de wereld. “Je moet de kansen zien. Er zijn bedrijven die het al doen, maar het moet meer en sneller gebeuren”, aldus Schippers. 

©Nationale Zorggids