Normal_medicijnen343

Als eerste ziekenhuis ter wereld gaat het Deventer Ziekenhuis met een apparaat werken dat medicatie extra controleert voordat de patiënt het toegediend krijgt. Bij het geven van medicijnen wordt er bij één op de vijf patiënten weleens een fout gemaakt. Door het apparaat MedEye zal foutloze medicijntoediening mogelijk zijn. Dat meldt NOS.

De MedEye, een kleine computer met 3D-scanner, controleert of een patiënt de juiste medicatie krijgt nadat de verpleegkundige de tabletten en capsules in de lade van de computer heeft gelegd. Tabletten en capsules verschillen in kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep. MedEye vergelijkt de gegevens met de gegevens uit het elektronisch voorschrijfsysteem. Als de scanner geen fouten kan vinden, dan geeft de verpleegkundige de medicijnen aan de patiënt.

De Nederlands-IJslandse ontwikkelaar Mint Solutions is blij dat Medeye kliniek breed wordt ingezet. “Als partner van het Deventer Ziekenhuis helpen we graag bij het verbeteren van de medicatieveiligheid door een oplossing te bieden die vermijdbare medicatiefouten kan tegengaan”, zegt topman Gauti Reynisson. 

©Nationale Zorggids