Normal_oog__compfight_

Er is steeds meer vraag naar oogbaltattoos en dat is volgens oogartsen een gevaarlijke trend. Bij dit type tattoo wordt het witte gedeelte van de oogbal voorzien van een kleurtje, en zelfs figuurtjes zijn in het oog te tatoeëren. De trend is overgewaaid vanuit Australië en ook in Nederland hebben al verschillende mensen hun oogballen laten tatoeëren. Dit meldt RTL Nieuws. 

Oogartsen waarschuwen voor de nieuwe hype. “Zo'n tattoo is onverantwoord, het is gevaarlijk”, zegt oogarts Michael Steiner, voorzitter van de Australische Vereniging voor Oogartsen. In dat land pleiten artsen al voor een verbod op de oogbaltattoo. In Nederland is er nog niet gesproken over het verbieden van deze praktijk.

Het tatoeëren van de oogbal kan volgens critici zeer gevaarlijk zijn en kan zelfs leiden tot blindheid. Toch zit niet iedereen met de mogelijke consequenties. “Wij bewijzen dat het kan zonder enige neveneffecten”, zo zeggen de getatoeëerden. In Amerikaanse gevangenissen is de oogbaltattoo inmiddels erg gewild. Daar wordt het zetten van tattoos illegaal gedaan en zijn er bovendien veel hogere gezondheidsrisico's door gebrek aan steriele naalden.

Hoewel er vooralsnog geen officiële cijfers bekend zijn over het aantal mensen die een oogbaltattoo laten zetten, heeft de trend zich al over verschillende continenten verspreid. De oogbaltattoo wordt soms ook gebruikt om oogletsel cosmetisch te verdoezelen, bijvoorbeeld wanneer de iris troebel is geworden na een ongeluk. Toch wordt de tattoo voornamelijk gezet in het witte gedeelte van de oogbal, waardoor de desbetreffende persoon een bijzondere aanblik krijgt.

© Nationale Zorggids