Normal_opleiding34534

Wytske Fokkens, afdelingshoofd van de KNO-afdeling in het Academisch Medisch Centrum (AMC), legt haar functie neer. Aanleiding hiervoor is het onveilige opleidingsklimaat op de afdeling. Hierover berichtte Zembla in januari. Dat meldt Zembla.

Nadat Zembla over het opleidingsklimaat berichtte zijn er enkele maatregelen genomen. Tegelijkertijd controleerde adviesbureau Ernst & Young de organisatiestructuur. Op basis van de doorlichting adviseerde het een nieuwe managementstructuur aan te nemen, met als gevolg dat Fokkens als afdelingshoofd moet vertrekken. Wel blijft ze aan als hoogleraar Keel-, Neus-, En Oorheelkunde en blijft ze betrokken bij de patiëntenzorg.

Zembla sprak in de aflevering met diverse medisch specialisten die aangaven te zijn vertrokken door de slechte sfeer op de afdeling. Zo sprak één van de stafleden van een angstcultuur. Mensen zouden zijn uitgescholden en geïsoleerd wanneer ze kritiek uitten. In 2008 waarschuwden KNO-artsen in opleiding al voor de bedreigende sfeer, blijkt uit brieven aan de registratiecommissie. Het gedrag van Fokkens blijkt ook voor spanningen te hebben gezorgd. In 2010 gaf een kwaliteitscommissie al het advies aan Fokkens om haar taken als als opleider te staken. Dit heeft Fokkens gedaan en de sfeer bij de opleiding werd beter. Maar nadat haar opvolger om persoonlijke redenen met verlof ging, verslechterde de situatie weer. “De aios (arts in opleiding tot specialist) voelen zich niet serieus genomen en met onvoldoende respect bejegend. Veel stafleden zijn goed benaderbaar, maar vooral de leden van het managementteam drukken een stempel op de sfeer”, schrijft de visitatiecommissie. 

©Nationale Zorggids