Normal_bier_proeven1_alcohol_drank

Het afgelopen jaar is het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging in Flevoland gestegen. 36 kinderen belandden vorig jaar in het ziekenhuis nadat ze te veel alcohol hadden gedronken, in 2014 waren dat er nog 25. Dat meldt Omroep Flevoland. 

Het Almeerse Flevoziekenhuis maakt zich zorgen om deze ontwikkeling “Dit is een snellere stijging dan we landelijk zien. Er wordt landelijk wel heel veel onderzoek gedaan naar wat maakt dat het aantal echt grote excessen toeneemt. Maar een goede verklaring hebben we daar niet voor”, zegt kinderarts Saskia Wolt van het Flevoziekenhuis. Door de minimumleeftijd voor het kopen en drinken van alcohol te verhogen naar achttien jaar, hoopte de regering het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren te verminderen. Maar volgens de kinderarts heeft de maatregel tot nu toe weinig resultaat geboekt.

De ziekenhuizen in Flevoland hopen in de toekomst problemen voor te zijn door jongeren na een ziekenhuisopname door te sturen naar Tactus Verslavingszorg. Volgens kinderpsychologe Gerda de Boer zijn er twee groepen jongeren. Een groep komt slechts eenmalig in de problemen, die hebben ook geen voorgeschiedenis van drankgebruik. De andere groep drinkt vaak om te vluchten van problemen, deze groep heeft meer aandacht nodig. Het is volgens De Boer lastig om kinderen te bereiken waarbij ouders van het drankgebruik op de hoogte zijn. “Ouders die zeggen 'ik ben voeger ook wel eens dronken geweest en wat maakt dat nou uit', dat is eigenlijk de moeilijkste groep om te bereiken”, aldus De Boer. 

©Nationale Zorggids