Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Wanneer een arts kort in embryo knijpt voor het inbrengen, kan dit de slagingskansen van de ivf-behandeling vergroten. De arts kan vooraf al inschatten of de embryo in goede conditie is en zo de kans op zwangerschap vergroten. Dit meldt Nu.nl. 

Onderzoekers aan de Stanford University ontdekten de snelle test die artsen ter plekke kunnen uitvoeren. Wanneer een uur voor het inbrengen in de embryo wordt geknepen, kan de hardheid van de bevruchte eicel al wat informatie verschaffen. Een te zachte of te harde embryo heeft een lagere slagingskans wanneer het gebruikt wordt in de ivf-behandeling. Dit heeft te maken met een fout in de genen die zorgen voor de ontwikkeling van cellen, DNA en chromosomen.

Volgens de onderzoekers is het een eenvoudige manier om de kansen van de embryo in te schatten. “Onze collega's waren dan ook zeer verrast toen bleek dat een simpele methode voor zulke resultaten zorgde.” In het onderzoek is gebruik gemaakt van muizen, waarbij na het knijpen in de bevruchte eicel de kans op een succesvolle zwangerschap met vijftig procent toenam.

Op het moment is de kans dat een vrouw na een ivf-behandeling zwanger wordt ongeveer dertig procent. Mocht de nieuwe knijptechniek ook bij mensen worden toegepast, dan zou de slagingskans kunnen stijgen naar vijftig procent. Dit is goed nieuws voor vrouwen die in verwachting willen raken, omdat de zorgverzekeraar in de meeste gevallen slechts twee of drie behandelingen vergoedt.

© Nationale Zorggids