Normal_copyright_stockfreeimages_hand_medicijnen_pillen_medicatie

Het blijkt niet zo ingewikkeld te zijn om in Nederland op illegale wijze aan slaappillen te komen. Hierdoor kunnen mensen die verslaafd zijn aan deze middelen, eenvoudig hun verslaving in stand houden. Daarom wil de VVD een onderzoek naar het voorschrijfbeleid van slaapmiddelen onder huisartsen. Dit meldt Nu.nl.

In een recente aflevering van televisieprogramma Brandpunt bleek dat verslaafde patiënten relatief eenvoudig aan nieuwe slaappillen kunnen komen. Volgens VVD-kamerlid Arno Rutte zijn huisartsen en apotheken deels verantwoordelijk voor het instandhouden van deze verslaving. “Ik wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek gaat doen naar het voorschrijfbeleid van artsen en in hoeverre patiënten inderdaad worden geholpen bij het afbouwen”, aldus Rutte.

Normaal gesproken worden slaappillen slechts voor een korte tijd voorgeschreven door huisartsen. Hierna wordt in overleg met de huisarts de hoeveelheid weer afgebouwd zodat de kans op verslaving verkleint wordt. Maar als mensen zelf, via illegale kanalen, toegang tot de pillen blijven houden, wordt de verslaving in stand gehouden.

In Nederland gebruiken gemiddeld één miljoen mensen slaap- en kalmeringsmiddelen. Hiervan zijn ongeveer 150.000 mensen verslaafd aan de middelen.

© Nationale Zorggids