Normal_ambulance2

Vorige maand heeft het RIVM op verzoek van minister Schippers van Volksgezondheid de aanrijtijden van ambulances herberekend. Op veel trajecten in het noorden van Nederland zijn de aanrijtijden een paar minuten langer geworden. Dit heeft onder andere te maken met toegenomen drukte in het verkeer. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De wettelijke norm is dat een patiënt binnen 45 minuten in het ziekenhuis aankomt. Het aantal noordelingen waarbij dat niet lukt is toegenomen. Ruim 33.000 Nederlanders komen niet binnen de voorgeschreven 45 minuten aan in een ziekenhuis met 24-uurszorg. Dat is een toename van 9000 ten opzichte van de vorige berekening in 2014.

Met name de Waddeneilanden, mensen in de buurt van Meppel en Noord-Groningen komen later aan in het ziekenhuis. Ziekenhuizen in Winschoten en Meppel hebben inmiddels toegezegd gekregen meer geld te ontvangen voor het openhouden van de afdeling spoedeisende hulp. Zo wordt voorkomen dat ambulances in die omgeving grotere afstanden hoeven af te leggen.

©Nationale Zorggids