Logo_maag-lever-darm-stichting-logo

De gemiddelde Nederlander is niet voldoende op de hoogte van de symptomen van darmkanker. Dit blijkt uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting waaraan duizend mensen deelnamen. Verreweg de meeste mensen weten niet hoe zij de ziekte kunnen herkennen. Dit meldt De Telegraaf.

Darmkanker treft ieder jaar 15.000 Nederlanders en is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Het is volgens de Maag Lever Darm Stichting dan ook belangrijk dat men weet wat de symptomen zijn om zo vroeg mogelijk te beginnen met de behandeling.

Uit het onderzoek bleek dat 70 procent van de ondervraagden niet veel weet over darmkanker. Van de deelnemers wist ongeveer de helft dat bloed bij de ontlasting een teken van darmkanker kan zijn. Ongemakken in de buik werd door 40 procent herkend en een verandering in de stoelgang werd door 28 procent van de ondervraagden genoemd als symptoom.

Darmkanker kan herkend worden door bovenstaande symptomen. Onverklaarbaar gewichtsverlies is ook een voorteken, en erfelijkheid kan een risicofactor zijn. “Wanneer darmkanker bij een patiënt vroeg wordt ontdekt, is het een van de best te behandelen vormen van kanker”, zegt Werner Tolsma, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. “Daarom is het ook belangrijk dat mensen zich bewust zijn van die alarmsignalen en risicofactoren.”

Vanaf 2014 worden thuistesten verstuurd naar mensen tussen de 55 en 75 jaar. Zij kunnen zelf een monster van hun ontlasting opsturen voor onderzoek. Via dit type onderzoek is al bij 2500 mensen darmkanker geconstateerd.

© Nationale Zorggids