Normal_harde_schijf_laptop_media_digitaal

De Nederlandse Patiëntenfederatie NPCF is bang dat de beveiliging van patiëntgegevens in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis niet op orde is. Dat de gegevens van honderden kankerpatiënten op een onbeveiligde harde schijf stonden en vervolgens gestolen werden uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker is volgens de organisatie ongelooflijk en onverantwoordelijk. NPCF maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal datalekken in de zorg, meldt de patiëntenorganisatie. 

Afgelopen donderdag maakte het ziekenhuis bekend dat de harde schijf in december gestolen was. Het incident was nog niet eerder aan het ziekenhuis gemeld. Er stonden gegevens op 7811 patiënten die aan een wetenschappelijk onderzoek meededen, 199 van hen zijn nog in leven. In bepaalde rapportages staan persoonlijke gegevens waaronder naam, geboortedatum en type behandeling.

“Dit had nooit mogen gebeuren. Je zet geen gegevens van patiënten op een onbeveiligde harde schijf. En neemt die al helemaal niet mee uit het ziekenhuis. Onbestaanbaar en hoogst onverantwoordelijk dat dit heeft gekund. En het is niet de eerste keer dat we dit horen. Kennelijk hebben zorginstellingen de beveiliging van patiëntgegevens niet op orde”, zegt NPCF-directeur Dianda Veldman. Eerder waren bij andere ziekenhuizen patiëntgegevens op het internet terug te vinden, bewerkten gevangenen patiëntendossiers en zagen medewerkers van sociale werkvoorziening foto's uit patiëntendossiers.

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis geeft toe dat de onderzoeker de interne regels heeft genegeerd en de harde schijf nooit had mogen meenemen. De betrokken patiënten zijn inmiddels geïnformeerd en de beveiligingsregels zijn bij medewerkers opnieuw onder de aandacht gebracht. Veldman vraagt zich af of dit genoeg is. Ze denkt dat er onvoldoende bewustzijn is bij medewerkers waardoor het zo nog een keer kan gebeuren. Door het toenemende aantal datalekken vreest ze voor de privacy van patiënten. “Ik ben bang dat dit nog maar een topje van de ijsberg is. Zorginstellingen leren kennelijk niet van elkaars fouten. Waarom vraagt niemand zich af of dat ook bij hun kan gebeuren?”, aldus Veldman. 

©Nationale Zorggids