Normal_online_internet_muis

Over enkele jaren heeft elke Nederlander zijn eigen online profielpagina met medische gegevens. Dinsdag lanceerde patiëntenfederatie NPCF samen met diverse andere verenigingen het project 'Meer regie over gezondheid'. Het is de bedoeling dat mensen bijhouden hoe hun eigen gezondheid zich ontwikkelt. Ook kunnen medische behandelaars bijvoorbeeld tijdens een intake het profiel van de patiënt openen om zo alle informatie voorhanden te hebben. Dit meldt de Telegraaf. 

Volgens de NPCF gaat dit net een stap verder dan het elektronische patiëntendossier (EPD). “Sommige ziekenhuizen hebben al persoonlijke dossiers, maar we moeten kijken hoe we die veilig op elkaar kunnen aansluiten. Dit staat of valt met het vertrouwen van mensen dat het veilig is. Je gegevens moeten echt van jou zijn en van niemand anders”, zegt een woordvoerder van de NPCF. Binnen het project worden onder andere afspraken gemaakt over randvoorwaarden, er vindt verder uitwerking plaats en er moet worden vastgesteld wie betaalt voor het project.

Het is de bedoeling dat patiënten in hun dossier zelf kunnen bijhouden wat ze doen, zien of voelen. Mensen hebben na een bezoek aan dokter soms het idee dat ze per abuis informatie hebben achtergehouden. Dit kunnen ze dan alsnog op hun profielpagina schrijven. Mensen zijn geheel vrij om te beslissen of ze iets willen invullen of niet. Indien iemand het idee heeft dat het niet veilig is om dergelijke gegevens online te zetten, is dat geen probleem. De NPCF werkt binnen het project samen met verenigingen voor apothekers, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, ziekenhuizen, gemeenten, de ggz en het ministerie van Volksgezondheid. 

©Nationale Zorggids