Logo_radboud-umc

Enkele minuten na een ongeval zijn bij het slachtoffer al sporen in het bloed zichtbaar van verzwakking van het afweersysteem. Tot deze conclusie komt onderzoeker Kim Timmermans van het Radboudumc. Een verminderde afweer vergroot de kans op het krijgen van ziekenhuisinfecties op de intensive care. Nog niet eerder was zo snel na een ongeval informatie bekend over het afweersysteem. Het meten van de sporen biedt kansen om vroeg een inschatting te maken van het infectierisico. Dit meldt het Radboudumc. 

Bij een ongeval komen gevaarsignalen (Danger Associated Molecular Patterns, DAMPs) vrij uit de beschadigde, of dode cellen van de patiënt. Deze moleculen, zoals DNA-fragmenten of cel-eiwitten, beïnvloeden het afweersysteem. Traumapatiënten die op de intensive care belanden, hebben daardoor een hoge kans op het ontwikkelen van infecties. Deze ziekenhuisinfecties kunnen leiden tot complicaties, langer verblijf in het ziekenhuis of zelfs overlijden.

De mate van verzwakking van het afweersysteem is bij iedere patiënt anders. Timmermans wilde daarom het vrijkomen van DAMPs in het lichaam van de slachtoffers in kaart brengen. Voor haar onderzoek maakte de onderzoeker afspraken met trauma-artsen op de traumahelikopter. Zij waren in staat bloed af te nemen bij patiënten direct nadat ze ter plaatse waren bij het ongeval. “Er was nog nooit eerder zo snel na een ongeval informatie verzameld over de immuunreactie bij traumapatiënten.”

Dankzij de snelle metingen kon Timmermans aantonen dat DAMPs al enkele minuten na het ongeval in grote hoeveelheden vrijkomen. Ook zag ze dat deze DAMP-afgifte gerelateerd was aan de verslechterde afweerreactie tegen infecties. Het meten van DAMPs kan dus een manier zijn om het infectierisico in te schatten. “Het is aannemelijk dat de gevaarsignalen in het bloed direct verantwoordelijk zijn voor het verzwakken van het afweersysteem. Om te weten hoe dat werkt, is nog meer onderzoek nodig.” 

© Nationale Zorggids