Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Patiëntenfederatie NPCF en artsenvereniging KNMG vinden het een goed idee van minister Schippers om patiënten hun gesprek met de huisarts op te laten nemen. Gisteren schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer dat een opname van een gesprek met de huisarts patiënten achteraf kan helpen hun gedachten op een rij te zetten en beter beslissingen te nemen. Vaak vergeten patiënten een deel van de informatie dat tijdens het gesprek wordt gegeven. Dit meldt NOS.

De NPCF en KNMG benadrukken beiden dat het vertrouwen van de huisarts niet op het spel gezet mag worden door stiekeme opnames. Het is volgens de KNMG niet verboden om opnames te maken zonder de arts in te lichten, maar het kan eventueel negatieve gevolgen hebben voor de relatie patiënt-huisarts. Vooral bij verzekerings- en bedrijfsartsen en in de jeugdzorg adviseert de artsenvereniging om voorzichtig te zijn. Dit omdat hierbij vaak artsen betrokken zijn die de patiënt niet zelf heeft uitgekozen.

“Maar het belangrijkste is natuurlijk dat arts en patiënt samen beslissen wat er kan en moet gebeuren”, zegt NPCF-directeur Dianda Veldman. Ze haalt hierbij drie vragen aan die gebruikt kunnen worden in die situatie: wat zijn mijn mogelijkheden, wat zijn de voor- en nadelen en wat betekent dat in mijn situatie? De organisatie raadt het patiënten aan om bij zwaardere gesprekken altijd een familielied of vriend mee te nemen die meeluistert. 

©Nationale Zorggids