Normal_chemo_chemotherapie_kanker

Dankzij een nieuwe techniek is het mogelijk om in de toekomst sneller te zien of chemotherapie of immunotherapie aanslaat bij kankerpatiënten. Amerikaanse onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Bosten ontwikkelden een methode waarmee het effect van de behandelingen al binnen acht uur aangetoond kan worden. Dit meldt NU.nl.

De huidige PET-scans en MRI-scans tonen pas na meerdere behandelingsrondes aan wat het effect is van de chemo- of immunotherapie. Met de nieuwe technologie lichten kankercellen groen op zodra ze sterven. Artsen dienen het medicijn toe via een nanodeeltje dat groen kleurt zodra de aanwezigheid van het enzym dat vrijkomt als kankercellen sterven wordt gedetecteerd. Een groene gloed geeft aan dat de bestrijding effectief is en dat de kwaadaardige cellen verdwijnen.

“Ons langetermijndoel is dat we de uitkomsten van chemotherapie zo snel kunnen vaststellen dat we patiënten die er niet op reageren, niet langer met deze technieken hoeven te behandelen”, zegt arts-onderzoeker Shiladitya Sengupta. Het middel is vooralsnog getest op huidkankercellen en prostaatkankercellen. 

©Nationale Zorggids