Normal_voedsel_gezond_eten

Ziekenhuizen, ggz-instellingen en ouderenzorgorganisaties in Groningen, Friesland en Noord-Holland Noord zijn een samenwerking gestart om gezond en duurzaam eten te bevorderen. Dit deden zij in het programma 'Duurzaam en Gezond aan Tafel' van De Stichting Friesland, stichting Diverzio en de Antonius Zorggroep. Binnen het programma zijn drie projecten opgestart: vrijwilligers aten met Friese ouderen, bevordering van smaakbeleving en maaltijdvoorziening duurzaam en gezond maken. Dat meldt Stichting Diverzio. 

Met het project 'Aan tafel' kwamen vrijwilligers bij Friese ouderen thuis om daar samen te koken en eten. De eetlust van ouderen werd op deze manier gestimuleerd en vereenzaming werd tegengegaan. In het Antonius Ziekenhuis in Sneek ging het project over smaaksturing met als doel de eetlust bij oncologische patiënten te verhogen. De smaakbeleving werd verhoogd door bijvoorbeeld kookworkshops. Met smaaksturing moet ondervoeding bij patiënten worden voorkomen of tegengegaan. Binnen een ander project werd de maaltijdvoorziening binnen alle deelnemende organisaties aangepakt. Het eten en drinken werd op grondige wijze duurzaam en gezond gemaakt. Hierbij namen de veertien organisaties deel aan een programma van 4 Masterclasses van Diverzio.

In de Masterclass volgden deelnemers een training. Tevens werd kennis gedeeld, proefden ze van elkaars eten en werkten ze samen aan verbetering van maaltijdvoorziening. Alle projecten hadden vier doelen: voedselverspilling terugdringen, maaltijdtevredenheid verhogen, voedselinkoop verduurzamen door biologisch, fairtrade en streekproducten in te kopen en kostenbeheersing.

Een jaar na de start van de samenwerking blijken elf van de veertien deelnemers de voedselverspilling ver onder het landelijk gemiddelde te hebben gebracht. Bij de deelnemers belandde zo'n 20 procent (soms minder) van het voedsel in de afvalbak. Het landelijk gemiddelde in de zorg is 30 tot 40 procent. Alle zorgorganisaties hebben duurzame inkoop versneld ingevoerd en de maaltijdtevredenheid is gestegen. Daarbij zijn alle instellingen inderdaad bewuster naar de kosten gaan kijken. 

De deelnemende organisaties waren de Antonius Zorggroep, De Friese Wouden, GGZ Friesland, GGZ Noord-Holland Noord, Kwadrant Groep, Liante, De Noorderbrug, Leppehiem, Pi-Groep, Plantein (inmiddels Patyna), Omring, Stichting Vrijwaard, ZuidOostZorg en Zorgcentrum Het Bildt.

©Nationale Zorggids