Normal_condoom_soa_seks

Het aantal mensen dat zich voor een soa laat testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid is in 2015 licht gedaald met 3 procent. Het percentage bij wie uiteindelijk een soa wordt aangetroffen, neemt echter toe. Bij ruim 17 procent van de consulten werd een of meer soa's gevonden. In 2014 was dat nog 15,5 procent. De stijging van het aantal soa komt vooral voor rekening van vrouwen en heteroseksuele mannen. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid 2015 van het RIVM.

In 2015 zijn er 136.347 soa-consulten geregistreerd. Dat is 3 procent minder dan in 2014. De afname van het aantal consulten betrof vrouwen en – met name - heteroseksuele mannen (-13 procent). Bij bi- of homoseksuele mannen is het aantal consulten wederom juist gestegen met 15 procent. Dat er minder consulten zijn geweest bij vrouwen en heteroseksuele mannen komt onder andere omdat er in 2015 een financieel maximum is ingesteld aan de regeling ‘aanvullende seksuele gezondheidszorg’ (ASG). Hierdoor komen vooral mensen in aanmerking die behoren tot de groepen met een hoog risico, zoals bi- of homoseksuele mannen.

Bij 17,2 procent van de consulten werd een of meer soa's gevonden. Dat is een stijging ten opzichte van 2014 (15,5 procent). Bij bi- en homoseksuele mannen was het percentage gevonden soa's het hoogst (20,9 procent), maar dit is wel stabiel ten opzichte van andere jaren. Bij vrouwen en heteroseksuele mannen is er een stijgende trend. Dit is mogelijk te verklaren doordat er in 2015 meer mensen zijn getest die tot de groepen behoren met het hoogste risico.

Het aantal diagnoses van bijvoorbeeld syfilis is gestegen met 27 procent tot 942. Dit komt voornamelijk door de stijging van het aantal diagnoses van bi- of homoseksuele mannen (30 procent). Het aantal vrouwen en heteroseksuele mannen dat wordt getest op syfilis is sterk afgenomen met 44 procent. Dit komt doordat jongeren onder de 25 nu alleen op syfilis worden getest indien ze daarvoor een indicatie hebben. Dat was voorheen niet het geval.

In 2015 zijn er 288 nieuwe hiv-diagnoses gesteld. Dit is een daling van 11 procent ten opzichte van 2014. Van deze hiv-diagnoses werd 90 procent (260 diagnoses) vastgesteld bij bi- of homoseksuele mannen. Het aantal hiv-testen bij vrouwen en heteroseksuele mannen is sterk afgenomen met 44 procent. Dit komt omdat jongeren nu alleen op hiv worden getest indien ze hiervoor een indicatie hebben.

©Nationale Zorggids