Normal_ijs_eten

Het Europees Parlement heeft gisteren met een meerderheid tegen het verbod op vitamineclaims gestemd. Door het aannemen van deze resolutie mogen fabrikanten van junkfood blijven doorgaan met het promoten van ongezonde producten door het toevoegen van gezondheidsclaims op de verpakking. Hierdoor is het voor de consument lastiger vast te stellen of een product gezond of ongezond is. Dit meldt Nu.nl

Het is nu nog steeds mogelijk voor fabrikanten om teksten zoals 'rijk aan vitamines' op de verpakking te vermelden van ongezonde producten zoals ijs, koekjes en frisdrank. De Europese Unie zou in 2009 eisen gaan stellen aan de voedingsprofielen op producten, maar dat is tot op heden nog niet ingevoerd. Met de komst van deze voedselprofielen zoude eisen worden gesteld aan de gezondheidsclaims op verpakkingen.

Voedselwaakhond Foodwatch is niet te spreken over het besluit van het Parlement. “Het Europees Parlement kiest hiermee de kant van de voedselindustrie. De voedingsindustrie mag – als het aan het Parlement ligt – junkfood blijven promoten met gezond ogende vitamineclaims.” De resolutie die het Europees Parlement heeft aangenomen is niet bindend, maar zou een oproep aan de Europese Commissie zijn om de komst van de voedselprofielen te voorkomen.

Volgens Foodwatch zijn de teksten op de verpakkingen misleidend. Uit onderzoek van Foodwatch bleek eerder al dat drie kwart van de onderzochte producten waarop een vitamineclaim staat, helemaal niet zo gezond zijn. Ze zijn te zoet, te vet of te zout en voldoen niet aan de richtlijnen voor een evenwichtige voeding die zijn opgesteld door de World Health Organization (WHO).

© Nationale Zorggids