Normal_contract_tekenen

Een week na de oproep van minister Schippers van Volksgezondheid om zwijgcontracten in de zorg te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), heeft de IGZ al 21 meldingen binnengekregen. De contracten komen onder andere bij ziekenhuizen vandaan, maar ook bij medisch specialistische zorg, de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven blijkt het niet ongewoon. Minister Schippers hekelt de zwijgcontracten die worden gesloten tussen een instelling en cliënt na een medische fout. Dat meldt de Volkskrant. 

De oproep van Schippers is het gevolg van de bekendmaking van een zwijgcontract bij de dood van een 21-jarige hockeyspeler. In dit contract staat dat de moeder van de jongen niet met de media mag praten over de fouten die het Tergooi ziekenhuis in deze zaak maakte.

Het vermoeden is dat zorginstellingen met zulke contracten fouten proberen te verbergen. Ze zijn verplicht om calamiteiten te melden bij de IGZ, maar door zwijgcontracten met nabestaanden af te sluiten kunnen ze hiervan afzien. Door het contract te tekenen zegt de nabestaande namelijk toe niets te melden over de calamiteit. De IGZ gaat alle meldingen onderzoeken. “Het toezicht van de inspectie heeft immers tot doel de kwaliteit en veiligheid van de zorg te bewaken. En dit soort contracten staan hier haaks op”, zegt de inspectie. Het geeft geen verdere toelichting op de meldingen, want er moet voorkomen worden dat melders er de dupe van worden.

Schippers vindt dat zwijgcontracten in de zorg wettelijk verboden moeten worden. Ook wil ze ervoor zorgen dat zorginstellingen patiënten en hun nabestaanden niet meer kunnen verbieden om naar de tuchtrechter te stappen. 

©Nationale Zorggids