Normal_bier_proeven1_alcohol_drank

Wekelijks ondervindt de Spoedeisende Hulp (SEH) van het OLVG in Amsterdam overlast van alcoholgebruikers. Twee derde van de patiënten die op een vrijdag- of zaterdagavond op de SEH belanden, hebben te veel gedronken. Sommige van hen spugen, schelden, dreigen en gooien met spullen. Dat meldt het Parool.

“Drank staat met stip op één. Er is vaak een piek rond tien uur 's avonds na een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel en een piek rond vieren als de cafés sluiten”, zegt Michiel Gorzeman, manager van de SEH. Het gaat vaak om mensen die van hun fiets zijn gevallen. Op de SEH zien ze vaak hoofdwonden en gebroken kaken voorbij komen. En de overlast die dronken patiënten met zich meebrengen is vaak groot. Ze willen niet wachten en worden agressief.

Om het vol te houden heerst er onder de verplegers en artsen een bepaalde gelatenheid. Gorzeman denkt dat ze het anders niet volhouden, vooral de mensen achter de balie hebben het zwaar te verduren. Soms moet de beveiliging zelfs ingrijpen. “We willen nu echt aan de bel trekken over de alcoholoverlast. Er moet meer aandacht voor komen in de horecawereld en via overheidsvoorlichting op scholen.”, aldus Gorzeman. Alcohol brengt veel onrust, agressie en zorg met zich mee. 

©Nationale Zorggids