Normal_truvada

Aids Fonds en Soa Aids Nederland roepen in een brief minister Schippers van Volksgezondheid op om PrEP, de hiv-preventiepil, nog dit jaar beschikbaar te stellen voor mensen met een verhoogd risico op hiv. Ze doen deze oproep samen met het COC, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren. PrEP is een nieuwe, bewezen effectieve, hiv-preventie methode. Dat meldt het Aids Fonds. 

Jaarlijks worden in Nederland nog steeds meer dan duizend nieuwe hiv-infecties vastgesteld. De nieuwe preventie methode kan dit aantal drastisch terugbrengen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat PrEP zeer goed tegen hiv beschermt. De ervaringen in San Francisco zijn spectaculair: onder 657 mensen die tussen 2012 en 2015 PrEP kregen is er geen enkele hiv-infectie gevonden, terwijl ze voorheen veel risico liepen. In Nederland is de toegang tot PrEP tot nu toe gelimiteerd tot exact 370 personen, die mee mogen doen in een demonstratieproject van de GGD Amsterdam.

Aids Fonds-Soa Aids Nederland en de andere ondertekenaars van de brief vragen de minister waarom ze de brede inzet van een bewezen effectief preventiemiddel tegen hiv laat liggen. De jaarlijkse cijfers van de hiv-epidemie in Nederland laten zien dat een voortzetting van het bestaande pakket aan preventie strategieën, zoals voorlichting, condoompromotie, bevorderen van testen, sneller behandelen, niet tot een daling van het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland zal leiden. Alleen door PrEP eraan toe te voegen kunnen we het aantal nieuw infecties met hiv in Nederland omlaag brengen.

PrEP is niet alleen een effectief middel voor de individuele en publieke gezondheid; het zal ook leiden tot kostenbesparingen, legt de brief uit. Het behandelen van iemand met hiv, die levenslang medicatie moet gebruiken, is vele malen duurder dan het voorschrijven van PrEP tijdens periodes dat iemand seksueel actief is en een verhoogd risico loopt op een hiv-infectie.

De oproep om nog dit jaar PrEP beschikbaar te maken in Nederland, is ook gericht aan de farmaceut van de hiv-preventiepil. Op dit moment is er slechts één middel beschikbaar voor PrEP: Truvada van fabrikant Gilead. Samen met nationale partners werken Aids Fonds en Soa Aids Nederland aan de randvoorwaarden voor een verantwoorde toepassing van PrEP in Nederland. Maar om PrEP nog dit jaar in te kunnen zetten is actie nodig van zowel Minister Schippers als fabrikant Gilead.

©Nationale Zorggids