Normal_ziekenhuis3446

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het afgelopen jaar minstens negenhonderd meldingen van calamiteiten ontvangen van de ziekenhuizen. Van deze meldingen is voor 29 een onderzoek ingesteld. Deze cijfers zijn niet door de IGZ zelf bekendgemaakt, maar dit blijkt uit een onderzoek op initiatief van NOS. 

Op verzoek van NOS leverden ziekenhuizen de cijfers aan. Ten minste 23.000 incidenten zijn door artsen en verpleegkundigen gemeld bij hun eigen ziekenhuis. Deze incidenten betroffen met name gebeurtenissen waarbij de zorg niet goed ging. Calamiteiten zijn ernstige incidenten die schade of dood tot gevolg hebben. De negenhonderd gemelde calamiteiten van vorig jaar zijn een stijging ten opzichte van de jaren ervoor. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) werden in 2009 'slechts' 243 calamiteiten gemeld bij de inspectie. In 2010 ging het om ruim zevenhonderd calamiteiten. De NVZ laat weten dat negenhonderd calamiteiten veel lijkt, maar gekeken naar het aantal opnames per jaar gaat het slechts om 2 op de 10.000 opnames, oftewel 0,02 procent.

Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg is positief te spreken over de openheid van de ziekenhuizen omtrent calamiteiten. “Ik ben ontzettend blij dat de ziekenhuizen jullie openheid hebben gegeven over hun calamiteiten. Een aantal jaren geleden zou dit niet gebeurd zijn. Dat zegt iets over wat er in ziekenhuizen gaande is met het leren en verbeteren na fouten”,zegt Van Diemen.

Ook vertrouwt de IGZ de calamiteitencommissies van de ziekenhuizen meer toe. De kwaliteit van de interne onderzoeken is de afgelopen jaren sterk verbeterd. De taak van de IGZ hierin is om te toetsen of de ziekenhuizen de verbeterpunten uit het onderzoek inderdaad uitvoeren. Als een onderzoek goed is uitgevoerd, doet de inspectie zelf geen onderzoek meer. Dat vindt hoogleraar Jan Klein van de TU Delft jammer. Ziekenhuizen geven namelijk in hun analyses vaak de zorgprofessional de schuld, maar volgens Klein zitten er ook valkuilen in het systeem, zoals een hoge productiedruk of een ontwerpfout in de apparatuur.

Klein en Van Diemen zijn het erover eens dat er meer transparantie moet zijn rondom calamiteiten, zodat ziekenhuizen kunnen delen en zorgverleners kunnen leren van anderen en van elkaar. 

©Nationale Zorggids