Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Nederlanders staan open voor genetische modificatie bij zichzelf of hun kinderen als het gaat om preventie of behandeling van erfelijke ziekten. Uit het onderzoek van 'De Kennis van Nu' en hoogleraar Sjoerd Repping van het AMC blijkt tevens dat een deel van de Nederlanders gentechnologie zou gebruiken om om zijn kind slimmer te maken of te beschermen tegen hiv. Dat meldt Nieuwsuur.

Enkele weken geleden werd er in een uitzending van het NTR-programma 'De Kennis van Nu' aandacht besteed aan gentechnologie. Er is een nieuwe techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om heel precies in te grijpen in het dna van planten, embryo's en mensen. Dit stelt wetenschappers binnenkort in staat om veel erfelijke ziekten uit embryo's te verwijderen, zegt Repping. De onderzoekers stelden in de uitzending de vraag hoe ver de wetenschap mag gaan in deze. Hieraan deden duizend mensen mee. “Dat maakt het geen representatief onderzoek, maar wel heel erg interessant”, aldus Repping.

Van de duizend deelnemers vond 85 procent het een goed idee om erfelijke aandoening aan te pakken als iemand zelf de ziekte heeft. Een iets lager percentage, 65 procent, vond het een goed plan om datzelfde kapotte gen te repareren bij een embryo. “Een argument dat sommigen ertegen hebben is dat het aan het kind zelf is om te beslissen.” Zo'n 30 procent sloot zich aan bij het idee om een kind preventief resistent te maken tegen hiv. Slechts 15 procent is er voor om iets aan iemand intelligentie te doen middels gentechnologie. Met name de jongere deelnemers reageerden positief. Effectiviteit en veiligheid van de techniek en het gevoel dat mensen hebben bij deze nieuwe techniek spelen een belangrijke rol in de beoordeling.

Indien het op termijn mogelijk wordt om embryo's genetisch te modificeren, moet de wet aangepast worden. Op dit moment is dat niet toegestaan in Nederland. Alvorens dat gebeurt moet heel duidelijk zijn wat de wetenschappers wel en niet willen doen hiermee. Zo zijn de mogelijkheden erg divers en is het repareren van genen ter preventie van ziekte anders dan intelligentie van een kind aanpassen. Repping verwacht dat de acceptatie van genbewerking in de toekomst wel zal toenemen. Voorheen werd er bijvoorbeeld bij de introductie van ivf-behandelingen niet meteen enthousiast gereageerd, maar de nieuwe generatie weet niet beter. 

©Nationale Zorggids