Logo_tergooi_logo_155

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar het Tergooi ziekenhuis. In 2014 belandde tophockeyer Rogier Mooij met pijn in zijn borst in het ziekenhuis. De artsen stelden vast dat hij een klaplong had, terwijl later bleek dat hij een ontstoken hartzakje had. Twintig uur na opname overleed hij. Het ziekenhuis legde zijn moeder een zwijgcontract op. Door het te ondertekenen zei ze toe geen mediacontact te zoeken, ook verbood het haar om mee te werken aan een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Volkskrant. 

Uit het inspectierapport blijkt dat de longarts bij de 21-jarige man ernstig tekortschoot. Het ziekenhuis krijgt maatregelen opgelegd, plus de inspectie sleept de longarts voor het tuchtcollege. Als het OM ook besluit over te gaan tot strafvervolging, dan lopen er twee zaken tegen het Tergooi ziekenhuis. Want al eerder besloot de Amsterdamse rechtbank dat het ziekenhuis vervolgd moet worden vanwege de dood van een patiënt die in 2010 van de operatietafel viel.

De moeder van Rogier, Jeanne van Kasbergen, is verrast dat justitie alsnog een onderzoek start. “Want de feiten zijn niet veranderd. Het dossier leek bij het OM ergens in een la beland. Het verontrust me wel dat er eerst media-aandacht nodig is voordat justitie besluit deze zaak alsnog te gaan doorspitten”, zegt Van Kasbergen. Het OM heeft tot het onderzoek besloten nadat het inspectierapport afgelopen maart werd gepubliceerd. 

©Nationale Zorggids