Normal_beroerte_hersenen

Dankzij moderne technieken, zoals trombolyse, kan een patiënt met een beroerte (CVA) steeds beter behandeld worden in het LUMC. Dit leidt tot goede resultaten in het beperken van de gevolgen van een beroerte zoals verlamming of een spreekstoornis. Eenmaal thuis merken patiënten na verloop van tijd vaak ‘nieuwe’ gevolgen, zoals concentratie- of evenwichtsproblemen. Daarom is het belangrijk 48 uur na ontslag opnieuw de situatie in kaart te brengen en de patiënt begeleiding te bieden. Sinds december is er een proef gestart waarbij wijkverpleegkundigen patiënten binnen 48 uur na ontslag thuis bezoeken. Dat meldt het LUMC.

Tijdens het thuisbezoek bekijkt de wijkverpleegkundige of de leefomgeving veilig is. Met kleine aanpassingen kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat een patiënt thuis valt. Het medicijngebruik krijgt ook aandacht: gebruikt de patiënt alle medicijnen op de juiste manier en zijn er nog vragen over? En wordt er gesproken over het belang van het volgen van fysiotherapie. Uit de eerste resultaten blijkt dat vervolgafspraken met de fysiotherapeut beter worden opgevolgd en dat het verkeerd innemen van medicatie direct wordt ontdekt. 

Tijdens de drie maanden van de pilot zijn 54 patiënten op deze manier bezocht. Tijdens de evaluatie, die nu plaatsvindt, wordt gekeken naar verbeterpunten om de werkwijze vervolgens uit te breiden naar de hele regio. De transmurale zorgbrug maakt onderdeel uit van een landelijk project dat als doel heeft onnodige ziekenhuisopnames onder kwetsbare ouderen te voorkomen. LUMC, Alrijne ziekenhuis, en Leidse thuiszorgorganisaties willen met dit project de zorg voor kwetsbare ouderen na een beroerte verbeteren. Vanaf december 2015 is de proef geleidelijk uitgerold in de regio Zuid-Holland Noord. Meer informatie over de zorg aan CVA-patienten in het LUMC en de nazorg vindt u op de website van het LUMC. 

Het Alrijne Ziekenhuis Leiden en Leiderdorp, dr. H.J van Duijn, kaderhuisarts hart- en vaatziekten en voorzitter van de werkgroep CVRM van Knooppunt Ketenzorg, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ActiVite, Marente, Ouderenberaad en Transmuralis werken binnen deze pilot nauw samen. Regionale zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid faciliteert en financiert dit project omdat het bewezen effectief is in het beperken van kosten. 

©Nationale Zorggids