Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

De Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) en de Schildklier Organisatie Nederland (SON) starten een groot wetenschappelijk onderzoek naar de noodgedwongen verandering van medicatie voor schildklierpatiënten en de gevolgen hiervan. Honderdduizenden patiënten die Thyax Duotab gebruiken, moeten overstappen naar een ander medicijn. De fabrikant in Oss sloot dit jaar zijn deuren, terwijl de nieuwe locatie in Duitsland nog niet open is. Dat meldt NOS.

De wetenschappers hopen van 9.000 proefpersonen de bloedwaarden de te kunnen vergelijken voor, tijdens en na de overstap op het nieuwe medicijn. Ook de gevolgen voor de kwaliteit van leven worden onder de loep genomen.

De Thyrax-voorraad was enkele maanden geleden op, sommigen moesten dus al eerder overstappen. Andere patiënten konden nog aanspraak maken op andere varianten, maar ook zij moeten nu overstappen. Daarom is het volgens SON nu het moment om te beginnen met het onderzoek.

De beschikbare alternatieve medicijnen bevatten dezelfde werkzame stof, maar de dosering kan verschillen. En dat is juist wat voor problemen kan zorgen. Patiënten die nu moeten overstappen kunnen te maken krijgen met diverse klachten als concentratieverlies, vermoeidheid op hyperactiviteit. Toch blijkt uit de meldingen dat niet alle patiënten hiermee te maken hebben. “Bij sommige patiënten werkt het juist heel goed. Die zijn blij dat ze zijn overgestapt. Daarom wil ik graag cijfers hebben”, zegt Rietje Meijer van SON. 

©Nationale Zorggids