Normal_sport_fysio_therapeut

In Rotterdam worden inwoners met diabetes en hart-en vaatziekten voortaan meer gestimuleerd om in beweging te komen. De zorg- en sportsector hebben samen een sportprogramma opgezet onder de naam Bewegen naar Beter. Het doel is om chronische zieken in beweging te houden zodat niet alleen de gezondheid verbetert maar ook de zorgkosten naar beneden gaan. Dit meldt De Telegraaf. 

Op verzoek van Rotterdamse huisartsen is het programma in het leven geroepen. Bewegen naar Beter moet mensen met diabetes aan het bewegen krijgen én houden. “Bewegen is goed voor iedereen, zowel lichamelijk als mentaal. Daarnaast kan het onderdeel van de behandeling en begeleiding van de patiënt zijn”, zegt Erik Jansen, praktijkondersteuner bij één van de Rotterdamse huisartsenpraktijken. Patiënten worden gewezen op het bestaan van het sportprogramma en kunnen waar nodig ook begeleid worden door een sportconsulent.

“De schatting is dat in 2030 in Rotterdam ruim 80.000 volwassenen diabetes of hart- en vaatziekten hebben”, aldus Martin van Berkel, woordvoerder van Rotterdam Sportsupport. “Beide ziekten kunnen grote consequenties hebben voor de gezondheid, het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Ook economisch is de impact niet gering”. In 2011 hing aan beide ziekten een prijskaartje van ongeveer tien miljard euro.

Slechts een klein deel van de Rotterdammers met diabetes of hart- en vaatziekten beweegt op dit moment genoeg. De gezondheid van mensen met een chronische ziekte kan juist door lichamelijke inspanning verbeterd worden. “Het kan helpen voor betere glucosewaarden, bloeddruk en aanpak van overgewicht”, aldus praktijkondersteuner Jansen. Een eerdere pilot van Bewegen naar Beter onder zestien Rotterdammers bleek al een succes.

© Nationale Zorggids