Normal_hacken__typen__computer__it__ict

 De eerste Europese Multiple Sclerosis (MS) Hackathon kan rekenen op een overweldigende belangstelling. Met honderdvijftig artsen, hackers, programmeurs, mensen met MS en creatieven zit de hackathon ‘bomvol’. Verdeeld over ruim twintig teams sluiten deelnemers zich vanaf 21 mei gedurende 36 uur op. Doel is ideeën en oplossingen te ontwikkelen die nieuwe inzichten geven in de ziekte Multiple Sclerose en het leven van patiënten vergemakkelijken. Een vakjury kiest aan het einde van het weekend de drie meest innovatieve ideeën. Dat meldt VvAA.

De aanmeldingen voor de hackathon gingen zo snel, dat de inschrijving voor teams vroegtijdig moest worden gesloten. De hackathon is een initiatief van Mobile Doctors van zorgdienstverlener VvAA en MoveS, in samenwerking met een groot aantal partners zoals Many2More, VUmc MS Centrum Amsterdam, IBM, PwC én Erasmus MC, Biogen en Satriun. Het is voor het eerst dat er in Europa een MS Hackathon wordt georganiseerd. Tijdens de snelkookpan van 36 uur ‘strijden’ twintig zelf samengestelde teams met elkaar om de wereld van de artsen, onderzoekers en mensen met MS op z’n kop te zetten. De hackathon vindt plaats aan de Thomas R. Malthusstraat 5 in Amsterdam. Het start op zaterdag 21 mei om 8.00 uur en eindigt om zondag 22 mei om 22.30 uur.

“Het doel van de hackathon is artsen en onderzoekers nieuwe inzichten te verschaffen, door ze te helpen meer te leren over het functioneren van mensen met MS, maar ook om nieuwe en alternatieve manieren te vinden om het leven van mensen met MS makkelijker te maken”, aldus Richard Faas van VvAA. Het beste idee wordt beloond met een cheque van 3.000 euro en een Accelerator Program, ter waarde van 100.000 euro.

“Als je de diagnose MS krijgt betekent dit dat een deel van de dromen die je hebt niet meer uitkomt”, weet Thomas Sanders, patiënt en mede-oprichter van MoveS. “Het bij elkaar brengen van de verschillende partijen zorgt er hopelijk voor dat we een paar dromen wel uit kunnen laten komen. Ik ben blij dat zo veel mensen hun denkkracht beschikbaar willen stelen. Niet alleen de honderdvijftig deelnemers, maar ook de experts, patiënten, juryleden, en partners.”

Een kleine 20.000 Nederlanders heeft MS, wereldwijd zijn er 2,5 miljoen patiënten. Waardoor de ziekte wordt veroorzaakt, is niet bekend. Duidelijk is wel dat ook omgevingsfactoren een rol spelen; in mildere klimaten komt MS minder voor. Maar ook erfelijkheid, virusinfecties en eetgewoontes hebben invloed.

©Nationale Zorggids