Normal_junk_food

Wetenschappers van de Britse universiteit Anglia Ruskin hebben ontdekt dat het eten van junkfood of ander voedsel met veel vet vergelijkbare risico's met zich meebrengt als de risico's die ontstaan bij diabetes type 2. Glucose blijkt zich op dezelfde manier op te hopen. Dat meldt NU.nl.

De onderzoekers gingen als volgt te werk: ratten kregen gedurende acht weken junkfood en ander vettig voedsel als kazen, chocoladerepen en koekjes gevoerd. Gedurende het onderzoek werd het bloed van de ratten getest op bloedsuikerlevels en vervolgens vergeleken met de levels van de dieren die al diabetes hadden. De testgroep die nog geen diabetes had en junkfood at, ontwikkelde een reactie op glucose waarbij het niet goed werd opgenomen. Diabetes type 2 houdt in dat het lichaam onvoldoende insuline produceert of hier niet op reageert. Het bloedsuikerniveau wordt daardoor hoger en dat heeft soms negatieve gevolgen voor de organen.

“Uit onze studie blijkt dat niet alleen diabetes type 1 en type 2 de opname van glucose in de weg zit, maar dat ook het nuttigen van veel junkfood of veel vet dat risico met zich meebrengt. De bevindingen zijn vergelijkbaar met diabetes”, zegt dr. Havovi Chichger. De onderzoeksresultaten zouden volgens de wetenschappers kunnen bijdragen aan het onderzoek naar nieuwe diabetesmedicijnen.