Normal_weegschaal_afvallen_overgewicht

Bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid en ernstig overgewicht wordt de kans op een gezond geboren kind niet verhoogd door leefstijlbegeleiding voorafgaande aan de vruchtbaarheidsbehandelingen. De kans op een natuurlijke zwangerschap hierna wel toe. Dit blijkt uit de grote LIFEstyle-studie, onder leiding van gynaecoloog dr. Annemieke Hoek van het UMCG in 23 ziekenhuizen. Dat meldt het UMCG.

Bij vrouwen leidt ernstig overgewicht (BMI>29) tot verminderde vruchtbaarheid, minder kans op een zwangerschap met behulp van vruchtbaarheidsbehandelingen en een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Uit eerder onderzoek bleek dat leefstijlbegeleiding gericht op gewichtsreductie bij deze vrouwen een hogere kans op een natuurlijke zwangerschap gaf. Echter deze studies waren te klein, nooit vergeleken met direct starten met vruchtbaarheidsbehandelingen en het was onduidelijk of leefstijlbegeleiding bij deze groep vrouwen de kans op een gezond kind zou verhogen.

In de studie werd onderzoek gedaan naar de effectiviteit van leefstijlbegeleiding en de kans op een gezond geboren. 577 vrouwen deden mee aan het onderzoek, 290 van deze vrouwen werden geloot voor leefstijlbegeleiding van maximaal een half jaar voorafgaand aan een vruchtbaarheidsbehandeling. De overige vrouwen werden geloot voor standaard zorg, bestaande uit directe vruchtbaarheidsbehandeling zonder leefstijlbegeleiding. Beide groepen vrouwen werden tenminste 24 maanden gevolgd. Het doel van het leefstijlprogramma was om vrouwen tenminste 5 procent van hun gewicht af te laten vallen.

Vrouwen in de leefstijlbegeleiding groep vielen gemiddeld 4,4 kilo af in maximaal 6 maanden; 38 procent van de vrouwen in de leefstijlbegeleiding groep bereikten het streefgewicht. In de groep vrouwen zonder leefstijlbegeleiding was het gemiddelde gewichtsverlies één kilo en haalde niemand 5 procent gewichtsverlies. Ondanks het verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen vrouwen blijkt uit het onderzoek dat de kans op een gezond geboren kind binnen 24 maanden niet verhoogd was voor de leefstijlbegeleiding groep. 

Het onderzoek laat zien dat 78 procent van de vrouwen met ernstig overgewicht en een kinderwens leefstijlbegeleiding goed kan doorlopen en dat hun kans op zwangerschap gelijk is aan de kans bij vrouwen die direct aan een vruchtbaarheidsbehandeling beginnen. Ondanks intensieve begeleiding, werd het leefstijlprogramma door 22 procent van de vrouwen niet afgemaakt. Deze groep bleek een lagere kans op zwangerschap te hebben. De vrouwen die de leefstijlbegeleiding wel afmaakten hadden meer natuurlijke zwangerschappen dan de vrouwen  die direct een vruchtbaarheidsbehandeling kregen. 

©Nationale Zorggids