Normal_les_twins_profile

De speciale band die eeneiige tweelingen met elkaar hebben lijkt ervoor te zorgen dat ze relatief langer leven. Eeneiige tweelingen overlijden tot hun 65e minder vaak onverwachts dan mensen zonder tweelingzus- of broer. Deense onderzoekers concluderen dat de hechte band waar zij veel sociale en emotionele steun uit halen, leidt tot minder gezondheidsklachten. Dat meldt NU.nl.

Tot deze conclusie kwamen de wetenschappers nadat zij gegevens over sterfgevallen onder tweelingen vergeleken met die van de algemene Deense bevolking. Vrouwen zonder tweelingzus hebben 10 procent minder kans om op hun 65e nog in leven te zijn, dan eeneiige tweelingzussen. Eeneiige tweelingbroers lijken minder last te hebben van chronische ziektes. Twee-eiige tweelingen profiteren enigszins van de sterke band, maar minder dan eeneiige tweelingen. “Er is bewijs dat eeneiige tweelingen een hechtere band hebben dan twee-eiige tweelingen”, zegt hoofdonderzoeker David Sharrow.

Al eerder bleek uit andere onderzoeken dat getrouwde stellen of mensen met veel vrienden ook langer leven. De wetenschappers zoeken daarom ook de reden voor het langere leven van eeneiige tweelingen in het sociale aspect. Mensen worden minder vaak ziek door de sterke contacten en steun uit hun omgeving. Echter na de leeftijd van 65 hebben tweelingen evenveel kans om te sterven als anderen. Dat is volgens de Denen logisch, want zodra mensen de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt overlijden mensen veelal aan ziekte die genetisch zijn bepaald. 

©Nationale Zorggids