Normal_zonnebaden_zon_huid_zonnen

Dermatoloog Jorrit Terra van het UMCG vindt dat de overheid zonnebrandcrème moet vergoeden. Zeker voor mensen in risicogroepen is het dermate belangrijk dat zij de juiste zonbescherming krijgen ter preventie van huidkanker. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Terra wil dat er standaard pompjes zonnebrandcrème op het strand staan waar iedereen vrij gebruik van kan maken. Ook kinderen moeten voor het buitenspelen op school worden ingesmeerd. Op sommige plekken in Amerika en Australië gebeurt dat al. “Dat moet hier in Nederland ook standaard worden. Dat een leerkracht niet alleen checkt of de kinderen een jas aan moeten maar ook of ze moeten worden ingesmeerd”, zegt Terra.

Het aantal huidkankergevallen in Nederland blijft stijgen. Vorig jaar meldden ongeveer 53.000 nieuwe huidkankerpatiënten zich in de Nederlandse ziekenhuizen. Terra denkt dat het aantal patiënten de komende tien jaar zal verdubbelen. Daarom vindt de arts dat er meer nodig is dan de huidige campagnes die gevoerd worden. Overheid en werkgevers moeten verantwoordelijkheid nemen voor de bescherming van risicogroepen als bouwvakkers en hoveniers. 

©Nationale Zorggids